Total Pageviews

Thursday, January 19, 2012

Si ta përballojmë të ftohtin?

ftohti i janarit i gjeti shqiptarët të papërgatitur. Ngrohja në të shumtën e rasteve me energji elektrike në shtëpitë e tyre është e papërballueshme në temperaturat – 5 gradë celsius në Tiranë e -13 gradë në pjesën më të madhe të zonave veriore dhe juglindore.

Në këtë të ftohtë autoritetet shëndetësore rekomandojnë që qytetarët të ushqehen shëndetshëm, por ushqimet kanë nisur të rëndojnë edhe më shumë se energjia në buxhetet familjare.

"Të shmanget frekuentimi i ambienteve të mbyllura publike nga persona që janë të prekur nga gripi apo persona që shfaqin shenja të gripi. Të sigurohet ajrimi i ambienteve të brendshme dhe të evitohet dalja në mëngjes dhe në darkë, sidomos për persona që vuajnë nga sëmundje kronike apo janë të moshuar. Duhen marrë kalori të duhura dhe të shmanget përdorimi i alkoolit", thotë Gazmend Bejtaj, drejtor i Shëndetit Publik në Ministrinë e Shëndetësisë.

Për daljet në rrugë autoritetet rekomandojnë veshje të ngrohta me qëllim për të ruajtur temperaturën e trupit. Për shkak të temperaturave të ulëta, por dhe komplikacioneve të ndonjë sëmundjeje kronike janë raportuar deri më tani 4 persona, të cilët kanë humbur jetën.

Ndaj autoritetet shendetësore u kerkojne qytetareve te kene sa me shume kujdes per shendetin e tyre ne keto dite te ftohta. Edhe kushtet e motit duket se nuk jane aspak favorizuese. Meteorologet paralajmerojne nje rritje te temepraturave me 3 deri 4 grade, duke nisur nga dita e sotme, por temperaturat me minus do te rikthehen te dielen.